Alaturi de ei am expus si eu cateva fotografii de reportaj de strada al New Yorkului, pe care le-am desprins din prea plina forfota a acestui oras incantator. In curand voi reveni cu fotografii de la vernisaj.
Artistul Ioan Viorel Cojan, de o inspiratie, talent si un rafinament iesit din comun este fascinant atat prin lucrarile sale cat si prin povestea lui despre cel mai frumos vis de fotografie.
Ma bucur foarte mult ca il intelegem cu totii si ca il impartasim unul altuia si lumii totodata.
Avand initiativa deschiderii acestui Salon si de departe cea mai buna expozitie de fotografie bacauna de pana acum, Viorel a reusit sa ne uneasca cum mereu a facut-o de altfel, intr-o grupare de exceptie, de aceasta data abordand o tema libera, astfel expozitia devenind mai atragatoare prin diversitatea lucrarilor. Va las in continuare in compania unui vis de care vorbeam mai adineauri.
Aparuta parca din gradina miracolelor, fotografia pastreaza si acum, la cei 200 de ani ai sai, prospetimea si fascinatia primei editii, flatand inca vanitatea unei lumi ce-si conserva avid fiecare clipa de extaz sau de agonie. Dar ce o face redutabila e incapatanarea cu care s-a insinuat in viata noastra trecand de la pretioziate la banal, de la exceptie la indemana tuturor, de la unicat la mii de reproduceri, de la hobby la profesie, de la simpla reproducere la opera de arta. De la curiozitatea de balci la mandria muzeelor si colectionarilor au dus-o de mana muzele ce au iubit-o de la inceput si i-au inspirat pe artistii ce au insufletit-o cu emotie si har. Daca pesimistii au prognozat la aparitia ei moartea picturii iata ca destinul ei a fost contrariu. Eliberand pictorii de servitutea reproducerii realitatii, fotografia tocmai le daruia libertatea totala de exprimare, la descatusa pentru totdeauna zborul imaginatiei. Si nu s-a resemnat in rolul docil de oglinda sau sa blazeze contorizand la infinit in imagini efemerele noastre destine. A avut orgoliul sa treaca cu drepturi egale in cortegiul artelor si a reusit pe deplin asumandu-si un limbaj propriu, de o dezarmanta franchete.
Ca peste tot in aceasta lume, fotografii sunt iubit sau huliti, admirati sau ignorati, sunt adulati sau negati dar un ascutit si exemplar spirit de solidaritate ii leaga in mandria de a face parte din aceasta breasla. In pragul consumarii primului deceniu al acestui secol, fascinatia fotografiei lucreaza inca desi mondializarea a mutat-o pana si-n telefoanele mobile. Pandita de vulgarizare, parasind chiar si romantica metoda negativ-pozitiv ce a consacrat-o, in favoarea impalpabililor pixeli, ea freamata inca ca o iubita in imbratisarea pasionata a celor ce o doresc, starnind satisfactie si extaz.
NOI IUBIM FOTOGRAFIA SI NE SIMTIM IUBITI DE EA
Ioan Viorel Cojan
Au expus
Madalina Anton
Mihai Andoni
Dan Abalasei
Titi Brosu
Ioan Viorel Cojan
Eugen Grigore
Liviu Maftei
Mihaela Nazarie
Elena Nazare
Ovidiu Ungureanu
Andrei Venghiac
Mihaela Nazarie
New York
Ioan Viorel Cojan
Gigolo
Intre cer si pamant
Trupa de parasutisti militari, Batalionul 498 Parasutisti "Smaranda Braescu" Bacau
foto. Constantin Brosu
Mihai Andoni
Elena Nazare
Andrei Venghiac
Vernisaj Arena Photo 2009
Imagini Salon